Şimşek’ten 3 kritik mesaj
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından 2012’den bu yana düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin (UEZ) 13’üncüsü 25 Nisan’da Sapanca’da başladı. Mehmet Şimşek, etkinlik kapsamında yaptığı konuşmada 2024’ün ikinci yarısından itibaren dezenflasyonun başlayacağını ve kamuda tasarruf planının hazır olduğunu söyledi. Şimşek, uygulamanın da ikinci yarıdan itibaren başlayacağını açıkladı. Şimşek, maliye politikası ve yapısal reformlar konusunda da yeni adımların sinyalini verdi.
GELİR ADALETİ VURGUSU
ABD ziyareti sonrası katıldığı etkinlikte “Küresel Görünüm ve Türkiye” konulu bir sunum yapan Bakan Şimşek, küresel ekonomide Türkiye lehine daha olumlu bir arka plan oluştuğunu belirterek, “Türkiye için fiyat istikrarı en önemli bileşen. Kaynakların tahsis edilebilirliği açısından fiyat istikrarı çok önemli. Sürdürülebilir yüksek büyüme fiyat istikrarı ile mümkündür. Gelir dağılımındaki adalet enflasyonun etkisi açısından önemlidir. Dezenflasyon bu yılın ikinci yarısında başlayacak” ifadelerine yer verdi.
YAZ AYLARINDA HIZLI DÜŞECEK
Orta Vadeli Program’ın (OVP) çalıştığını ifade eden Şimşek, “Enflasyonda yaz aylarında hızlı bir şekilde düşecek. 2023-2024 Haziran dönemi bir dezenflasyon dönemi değil geçiş dönemi. Dezenflasyon bu yılın ikinci yarısında başlayacak. Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Piyasa 3-4 ay gecikmeyle hedeflerimizi yakalayacağımızı gösteriyor. Ekim ayında 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 45’ti, bugün yüzde 35. Yaz aylarında hızlı düşüş olacak. Bunda baz etkisi var ama program etkisi de var. Şu anda piyasa, 3-4 aylık gecikmeyle hedefi yakalayacaksınız diyor” dedi.
EKONOMİDE KÖTÜMSERLİĞE YER YOK
Gelişmelerin Türkiye’nin kredi notlarına da yansıdığını aktaran Şimşek, “Kredi notu artışları çok hızlı bir şekilde gelecek. Mevcut kredi notunun iki kat üzerinde bize fiyatlama yapıyorlar. Biz doğruları yapacağız. Önünde sonunda bu doğruların takdir edileceğini biliyoruz, farkındayız. Kötümserliğe yer yok, makroekonomik sorunları çözme konusunda güçlü bir irade ortaya koyduk. İç tutarlılığı olan program sonuç verecek, veriyor zaten. Türkiye’nin 1.1 trilyon doların üzerinde ekonomisi var. Performansımız küresel bölgesel ve içerideki şoklara rağmen reel olarak Türkiye ekonomisi 100’den 301’e çıkmış. Gelişmekte olan ekonomilere oranla güçlü, büyük ve göreceli bir performansımız var. Bu sene yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğiz, Dünya Bankası’nın tanımına göre. 1950’lerde orta gelirli ülkeler grubuna girdi Türkiye. Bu sene yüksek gelirli ülkeler grubuna girme ihtimalimiz var” dedi.
KAMUDA TASARRUF GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVREYE GİRECEK
Bu sene harcama ayağına odaklanacaklarını dile getiren Bakan Şimşek, “Kamuda tasarruf planı üzerinde çalışıyoruz. Harcamaların gözden geçirilmesi süreci ve konusunda nihai noktaya geldik. Bazı hususları paylaşacak, gerekli adımları atacağız. Plan güçlü şekilde devreye girecek” dedi. Bakan Şimşek, kayıt dışı ile mücadelede de güçlü bir şekilde devrede olacaklarını vurgulayarak, “Kayıtdışı ile mücadele eylem planı açıklamayacağız. Uygulama yapacağız” diye konuştu. Enerji alanında yaşanan gelişmelere de değinen Bakan Şimşek, “Önümüzdeki 10 yıllık dönemde enerji alanında yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım olacak. Nükleer de devreye girecek. Nükleer enerji de temiz enerji grubunda sınıflandırıldı. Önümüzdeki yıllarda belki ülkemizin yüzde 25 petrol ve doğalgaz ihtiyacını Türkiye’den karşılayabileceğiz” şeklinde konuştu.