MEB müfredat değişikliği 2024 ne zaman duyurulacak? İntegral kalktı mı?
Eğitimde müfredat değişikliği için çalışmalar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı için tüm gelişmeler dikkatle takip ediliyor. Okullarda yeni müfredat için düğmeye basıldı. MEB yeni müfredat değişikliği ile ilgili açıklama Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den geldi. Tekin, son yılların en kapsamlı müfredat değişikliğinin çalışmalarının tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Şubat ayının sona ermesiyle birlikte müfredat değişikliğinin ne zaman yapılacağı araştırılmaya başlandı. Peki, MEB müfredat değişikliği 2024 ne zaman yapılacak? İşte detaylar...
MEB YENİ MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ (LANSMANI) 2024 NE ZAMAN DUYURULACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı müfredat değişikliği ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredat ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Tekin, “Yeni müfredat hazır, yakında duyuracağız. İçerik sadeleşecek ama ders saatlerinde değişiklik yok." ifadelerine yer erdi. Tekin, yeni müfredatın gelecek eğitim-öğretim yılında okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanacağını da bildirdi.
Devamsızlık konusunda affın gündemlerinde olmadığını da söyleyen Milli Eğitim Bakanı, "Aldığımız tedbirlerle öğrencilerin devamsızlığında ciddi düşüşler gördük. Bu nedenle devamsızlık konusunda ısrarcıyız. Af gündemimize gelmeyecek” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Tekin'in açıklamalarından öne çıkanlar:
"Müfredat değişikliğiyle ilgili bütün çalışmalarımız bitti. İlgili birimlerin incelemesi sürüyor. Şubat’ın sonuna doğru yeni müfredatın detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız. Kapsamlı değişiklikler olacağı için sadece her kademenin başlangıç sınıfında, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulayacağız.
Yani okul öncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda başlayacağız. Öğretmenlerle görüşmelerimizde mevcut müfredatın yetişmesinin mümkün olmadığı dile getiriliyor. Bu nedenle ders içeriklerinin azaltılması, sadeleştirilmesi söz konusu olacak, ders ve ders saati değil.
Herhangi bir dersin haftalık saatinde yapacağımız bir saatlik değişiklik belki on binlerce öğretmenimizi etkileyecek. Buna ihtiyaç da yok zaten. Norm kadro fazlası olmayacak, çalışmalarımız bu yönde."
ORTAK SINAV DEĞERLENDİRMESİ
"Ortak sınavların değerlendirilmesi bizim için önemli. Çünkü bu şekilde okullar arasındaki farkları da görebileceğiz. Sadece ölçme ve değerlendirme açısından değil, okullardaki öğrencilerin kazanımlarını da saptayacak ve takip edebileceğiz. Ortak sınavdan ve okulun yaptığı yazılıdan alınan notları karşılaştırma olanağı da olacak."
MEB YENİ MÜFREDATI 2024
Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde düzenlenen ‘Harezmi Eğitim Modeli Öğretmen Eğitimi’ kapanış programına katıldı. Bir hafta süren eğitimlerde 27 ilden 450 öğretmen bulundu. Konuşmasına, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2016 yılında İstanbul’da 5 okulda başlatılan, bugün 61 ilde ve 638 okulda uygulanan Harezmi Eğitim Modelini tanıtarak başlayan Yelkenci; bilimsel çalışmaları ve ahlaki değerlerin temelini bir arada sunan bu sistemin yeni müfredatı ön gören ve destekleyen bir eğitim modeli olduğunu söyledi. Bakan Yardımcısı Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:
‘SİSTEM’İN EKSİKLERİNİ TAMAMLAYAN SİSTEM
Harezmi Eğitim Modeli, öğrenciye insanı, insan için faydalı olanı üretme düşüncesini katan ve bunu disiplinler arası bir mantıkla sunan bir sistem. Bugün en yüksek teknoloji yapay zekâ, yarın başka bir şey olabilir dün farklıydı. Neticede bu bir araç. Burada amaç sadece bilgisayar bilimlerini, robotik ve kodlamayı, yapay zekayı öğretmek değil. Bunun yanında sosyal, duygusal, eleştirel becerileri, işin ahlaki tarafını da beraberinde vermek.
MÜFREDATTA KÖKTEN DEĞİŞİM
Bilgi temelli müfredattan beceri örgüsü temelli müfredata geliyoruz. Paradigmal bir değişim geliyor. Bu sistem ‘değerlerin’, eğitim modeli içinde organik şekilde yer aldığı bir sistem. Yani doğrudan ‘evladım yalan söyleme, dürüst ol’ diyerek değil, değerleri farkında olmadan çocuğa kazandırmayı sağlayan bir sistem. Bizim milli ve manevi değerlerimiz bilimin alternatifi değildir, bilim de milli manevi değerlerimizin alternatifi değildir. Ne bilimden vazgeçeriz ne milli manevi değerlerimizden vazgeçeriz. Bu ikisi beraber işleyecek. Müfredatta da bunu göreceğiz. Bilimsel, sosyal, kavramsal, duygusal tüm beceriler bir örgü içinde çalışacak. Yeni müfredatta bunu da göreceğiz. ‘Harezmi Eğitim Modeli’nin müfredatı etkileyen değil, bugünü ön gören bir yapısı var. Bu ikisi birbirinden çok farklı. Bugün itibarıyla yeni müfredattaki mantığı ve yaklaşımı destekleyecek bir model olarak duruyor.”
YAZ TATİLİ KISALACAK MI?
MEB Bakan Yardımcısı Yelkenci, halihazırda 180 olan eğitim gün sayısının 200’e çıkarılmasıyla ve yaz tatilinin kısaltılmasıyla ilgili söylentilerle ilgili de “O konuyla ilgili verilmiş bir karar yok, mevcut durum devam ediyor. Konuşulanlar spekülasyon” dedi.
HAREZMİ EĞİTİM MODELİ NEDİR?
İstanbul Milli Eğitim Müdürü olarak 2016 yılında görev yaparken Yelkenci tarafından geliştirilen ve bugün 61 ilde ve 638 okulda uygulanan Harezmi Eğitim Modeli, çocukların teknolojiyi kullanarak nasıl üretebileceklerini keşfetmelerinin yanında; güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyerek, bilimsel araştırma yöntemleri belirlemeyi esas alan bir süreç. Bu sistemde öğrenciler çalışmalarını öğretmenleriyle güncelleyebiliyor. Tek bir öğretmenin disiplinleri birleştirmeye çalışması yerine farklı branşlardan 4 öğretmen bir arada dersi tasarlıyor ve birlikte sınıfa giriyorlar. Tasarlayarak ve yaparak öğrenen öğrenciler kendi öğrenme süreçlerini kendileri yönetiyor ve okulu eğlenceli bir yer olarak benimsiyor.
İNTEGRAL KALKTI MI?
Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş deprem felaketi sebebiyle YKS’den bazı konular muaf tutulmuştu. Limit, Türev, İntegral gibi konular AYT’den çıkarılan konulardan bazıları olmuştu. Yalnızca deprem sebebiyle alınan karar ile ilgili bu yıl herhangi bir karar ya da duyuru yer almıyor.