Kalyon Holding’in Romanya’daki dev boru hattı projesi için ilk tören yapıldı

Romanya’nın Karadeniz Kıyısı ile Podişor kenti arasındaki Karadeniz-Poşidor Doğal Gaz Boru Hattı ihalesini Kalyon Holding, 2020 yılında kazandı. SNTGN TRANSGAZ ile imzaların atılmasının ardından projenin inşası için  geçtiğimiz Haziran ayında işe başlama talimatı verildi. Çelik Boru temininin Türkiye’den sağlandığı projede, 26 Nisan 2024 tarihinde boru indirme töreni gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katıldı.

Yılmaz törende şunları dedi: 

Türk inşaat sektörü yurt dışında tamamladıkları birçok prestijli proje ile uluslararası arenada iş dünyamızın yükselen yıldızı haline gelmiştir. Yurt dışı ziyaretlerimizde müteahhitlerimiz tarafından hayata geçirilen projeleri gördükçe gururlanıyoruz. Bugün Kalyon Holding de Avrupa'nın hali hazırda en büyük boru hattı projesi olan Podişor Doğal Gaz Boru Hattı ile gurur duyacağımız başka bir işe imza atıyor.

Kalyon Holding, projenin Avrupa Birliği ihale kanunlarına göre yapılmış, şeffaf ve zorlu geçen ihalesini, Avrupa'nın en büyük firmalarını geride bırakarak ve teknik olarak tam puan alarak kazandı.
Bu başarıda proje için en iyi teknik çözümün sunulması ve TANAP Doğal Gaz Boru Hattı ile Silivri BOTAŞ Doğal Gaz Depolama Tesisi gibi projelerde gösterdiği mühendislik kabiliyeti ve tecrübesi etkili oldu.



Kalyon Holding Türkiye’nin ilk yüzen sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırma terminali, Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tesisi, dünyada bir ilk niteliğinde olan KKTC deniz geçişi isale hattı ve Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali gibi enerji sektöründe sürdürülebilir pek çok örnek projeye imza atmıştı. Şimdi de inşaat ve enerji konusundaki bilgi ve deneyimi ile mühendislik ve büyük proje yönetme yeteneğini Avrupa’ya taşıyor.

Yapım bedeli yaklaşık 500 milyon olan bu doğalgaz boru hattı Avrupa'nın hali hazırda en büyük boru hattı projesi. Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasitesiyle Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi gerek Romanya gerekse de AB açısından stratejik bir öneme sahip. Projenin tamamlanmasıyla Romanya’nın Karadeniz’de yer alan doğal gaz rezervlerinde yapacağı kapasite artırımı ile çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılması ve aynı zamanda Avrupa Birliği’nin (AB) ve Romanya’nın artan gaz ihtiyacının karşılanması sağlanacak.
Çelik boru temininin de Türkiye’den sağlandığı proje kapsamında aynı zamanda yaklaşık bin 200 kişi istihdam edilecek.

Romanya, Avrupa'da ve Balkanlar'da siyasi, ekonomik, askeri ilişkilerimizin yanı sıra gönül bağlarımızın da en üst düzeyde olduğu ülkelerden biridir. Romanya’nın ülkemize coğrafi yakınlığı, mevcut ulaşım imkânları, Romanya’da faaliyet gösteren iş insanları ve müteahhitlerimizin varlığı, iki ülke arasındaki ticaret ve iş birliği potansiyelini arttırmaktadır. Türk müteahhitlik firmaları Romanya'da hâlihazırda toplam 11 milyar değerinde 211 proje üstlenmiş durumda.
Müteahhitlik firmalarımızın, altyapı ve üstyapı projeleri kapsamında, özellikle karayolu/tünel/köprü, ticaret merkezi ve konut alanlarında uluslararası tecrübelerini Romanya ile paylaşmaya devam etmelerinden memnuniyet duyuyoruz.




PROJENİN DETAYLARI İSE ŞÖYLE: 

Toplam 308 kilometre uzunluğunda 48 ve 40 inçlik boru çapına sahip olan Tuzla – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı inşa ediliyor.

Hat, BRUA koridoru ile birleşecek. (BRUA koridoru; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen Avrupa'nın enerji güvenliği açısından çok önemli bir koridor.)

Proje kapsamında, kullanılacak boruların temini, 20 adet vana istasyonu, enerji temini, katodik koruma ve fiber optik imalatları da yer alıyor.• Projede yaklaşık bin 200 kişiye çıkacak bir iş gücü de istihdam ediliyor.

Projenin yapım bedeli yaklaşık 500 milyon Euro.

Bu doğalgaz boru hattı Avrupa'nın hali hazırda en büyük boru hattı projesi.• Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasiteye sahip olacak hattan taşınacak gaz ile Romanya’daki tüketimin önemli bir kısmı karşılanacak.

Karadeniz Kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, AB’nin Kasım 2015 tarihli Avrupa Komisyonu Ortak Fayda Listesi Projeleri kapsamında hayata geçirilirken; proje gerek Romanya gerekse de AB açısından stratejik bir öneme sahip. Bu paralelde enerji pazarı entegrasyonu, sürdürülebilirlik ve enerji arzı güvenliğine kayda değer katkı yapan ve enerji koridoru oluşturmak için gerekli olan projeler, AB Komisyonu tarafından “Ortak Fayda Listesi Projeleri” olarak değerlendiriliyor.• Karadeniz Kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi kapsamında ayrıca, Kalyon Holding tarafından yaklaşık 100 bin ton ağırlığında çelik boru da tedarik ediliyor.