Veriyi her zamankinden daha hızlı bir şekilde toplamayı, işlemeyi ve analiz etmeyi sağladığı için toplumun dijitalleşmesinde önemli rol oynayan yapay zekâ, insan kaynakları liderlerinin de odağına girdi. Halihazırda işe alım, eğitim ve çalışan destek programları gibi uygulamalarda kullanılmaya başlanan yapay zekânın, 2024’ün ilk yarısına kadar performans ve ücret konularında da birçok yenilik getirmesi bekleniyor.
‘İnsan Kaynakları Uygulamalarında Yapay Zekâ Dönüşümü’ başlıklı bir webinar düzenleyen Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), yapay zekânın insan kaynağı yönetimi üzerindeki etkisini ele aldı. Webinarda, insan kaynakları departmanları üzerindeki maliyet baskısının arttığı, İK’cılar için bütçelerin daraldığı belirtildi ve bunun da deneyime değer katacak teknolojileri ön plana çıkaracağı vurgulandı.
BÜTÇE DARALDIKÇA YAPAY ZEKA ÖNE ÇIKTI
PERYÖN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mercedes-Benz Türk İnsan Kaynakları Direktörü Betül Çorbacıoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlen webinarda konuşan Compport Kurucu Ortağı ve COO’su Senem Birim, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da çalışan deneyimi en kritik gündemlerden biri” dedi.
“Çünkü şirketler yeteneklerini elde tutmanın ve daha iyi iş sonuçları üretmenin ‘deneyimi iyileştirmekten’ geçtiğinin farkındalar; fakat bu yıl insan kaynakları departmanları üzerindeki maliyet baskısı artıyor ve işler biraz daha zorlaşıyor” diyen Birim, “Dolayısıyla İK’cılar şu an teknoloji ile çalışan deneyimini öteye taşımaya odaklanıyor. Bütçelerin daraldığı bu dönemde deneyime değer katacak teknolojilerin ön plana çıkacağını söyleyebiliriz” dedi.
İŞLERİN YÜZDE 80’İ ETKİLENECEK
Webinarda konuşan Mercer Türkiye ve Doğu Akdeniz CEO’su Dinçer Güleyin ise, 2027 sonu itibarıyla operasyonel görevlerin robotik süreçlerle yönetilebileceğini anlattı.
“Şirketlerin yüzde 37’si yapay zekâyı kullanıyor ancak kabiliyetlerinden çok az faydalanıyorlar” diyen Güleyin, “Yapay zekayı kullanan şirketlerin yüzde 72’si yapay zekanın işlerini kolaylaştıracağını söylüyor. Bizim araştırmalarımızdan çıkan sonuç şu: Mevcut işlerin yüzde 80’i üretken yapay zekadan etkilenecek. Mevcut işlerin yüzde 19’u kapsamındaki görevlerin en az yüzde 50’si yapay zekâdan etkilenecek” dedi.
YÜZDE 76’SI ENDİŞELİ
Ancak Compport’tan Senem Birim ise, insan kaynakları liderlerinin yüzde 76’sının yapay zekâ teknolojilerini organizasyonlarına uyarlamazlarsa 12 ila 24 ay arasında organizasyonlarının negatif etkileneceğini, geriye düşeceklerini düşündüklerini söylüyor:
“An itibarıyla işe alım, eğitim-gelişim ve çalışan destek programları gibi uygulamalarda yapay zekâ hızla kullanılmaya başlandı. Performans ve ücret yönetimi gibi kategorilerde de önümüzdeki 3-6 ay içerisinde heyecan verici yenilikleri göreceğiz.”
EN BÜYÜK SIKINTI BECERİ AÇIĞI
HALİHAZIRDA insan kaynakları liderlerinin ve kuruluşların en büyük sıkıntılarının ‘beceri açığı’ olduğu belirtiliyor.
Zamanla bu açığın daha da artmasının beklendiğini kaydeden Compport’un Kurucu Ortağı ve COO’su Senem Birim, “Bu nedenle organizasyonlar beceri odaklı yapılanmaya doğru gidiyor ve bunu destekleyecek teknolojilere ihtiyaç duyuyorlar. Bu dönüşümün başını ise teknoloji şirketleri çekiyor” dedi.
Birim aynı zamanda, ülkelerin ve şirketlerin insan-makine ilişkisi yönetişim planlarını tasarlaması gerektiğini de vurguladı. “Çok titiz bir şekilde insan-makine ilişkisinin düzenlenmesi ve liderlerin, çalışanların akıllarındaki belirsizliklerin ivedi şekilde netleştirilmesi lazım” diyen Birim, şöyle devam etti:
“İK profesyonelleri önce kendilerini daha sonra organizasyonlarını ve çalışanlarının beceri ve kabiliyetlerini hazır hale getirmeli. İK teknoloji hukuk ve uyum ekiplerinin bu dönemde eş güdüm içerisinde çalışması hazırlık sürecini hızlandıracaktır. Bu sayede bizler de yapay zekâyla ilgili süreçleri hayatlarımıza daha çok dahil edebilmeye başlayacağız.”
GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025