Güçlü ihracatın yolu girişimcilerden geçiyor

Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi’nin (UGİK’24) 8’incisi “Global Harmony” temasıyla gerçekleşti. UGİK’24’ün açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, girişimciliğin erken yaşlarda başladığını belirtti. Bakan Bolat, salondaki gençlere “Sizler, Türkiye’nin girişimci ruhunu ve ekonomik dinamizmini temsil ediyorsunuz” sözleriyle seslendi.

Ömer Bolat, şu ifadeleri kullandı: “Gençlerimizin ve girişimcilerimizin potansiyelini azami düzeye çıkarmayı ve uluslararası rekabet güçlerini artırmayı hedefleyerek, sürdürülebilir girişimleri desteklemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Güçlü ihracat yapabilmek ve sürdürülebilir olmak açısından inovatif, yenilikçi, katma değeri ve markalaşma potansiyeli yüksek ürünler önemli. Ancak böyle başarabiliriz. 2002 yılında kilogramı 0.55 olan ihracatımız bugün 1.37 dolar konumunda ve biz bunu daha da yukarılara, katma değeri ve marka değeri yüksek ürünlerle çıkarabileceğiz. Artık sizin için pazar sadece kendi köyünüz, kasabanız, ilçeniz, şehriniz, bölgeniz, ülkeniz değil ve yetmeyecek. Mutlaka küresel pazarları da hedeflemek zorundasınız. Siz hedeflemezseniz küresel pazardaki rakipler gelecek, sizi ülkenizde rekabete zorlayacak. Siz onların evine gitmediğiniz takdirde onlar sizin kapınızı çalacaktır.”

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise girişimci gençlere destek olmak için aile ve gençlik fonu kurulduğunu hatırlattı. Bakan Osman Aşkın Bak, şöyle konuştu: “Bu fonla gençlerimizin girişimciliklerini desteklemek için çalışmalar yapılacak. Gençlik merkezlerimizde yaptığımız teknoloji atölyeleri var. Orada fırsatları takip eden gençlerimiz yetişiyor. Ben yurtdışından döndüğümde yapay zekâyı konuşuyorduk. Şimdi pek çok yenilik var. Ben sizlere, Genç MÜSİAD’lılara, işadamlarına özellikle bir şey söylemek istiyorum; insana, gençlere, okuyan çocuklara yatırım yapın, mühendislere, üniversitedeki pırıl pırıl gençlere, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapın. İşte örneklerden biri benim. Bana burs veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu ülkede güzel şeyler oluyor. Türkiye Yüzyılı’nda güzel şeyler olmaya devam edecek.”

BİR GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ GİBİYİZ

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Adeta bir girişimcilik merkezi gibi çalışan Genç MÜSİAD’ımız sektöre yeni ticari diplomasi uzmanları katmak için beşerî sermayeye katkıda bulunacak kaliteli çalışmalar yapmaktadır” dedi. Genç MÜSİAD Başkanı Cahit Ertemel, kolektif girişimciliğin bayrak taşıyıcısı olduklarını belirterek şunları söyledi: “Genç Ticaret Elçileri projesi ile ülkemizde bulunan uluslararası öğrencilere dış ticaret eğitimi verip firmalarla buluşturarak, ülkemiz ihracatına şimdiye kadar 500 milyon dolardan fazla katkı sağladık. Yapay zekada, dijital çözümlerde, siber güvenlikte, akıllı tarımda, katma değerli sanayi ve üretimde bu bayrağ ticaretimizle taşıyacağız.”


Mahmut Asmalı

YATIRIM PASTASINDA ALINAN PAY ARTACAK

‘Küresel Fırsatlar ve Kolektif Girişimcilik’ başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 20 yılda 260 milyar doların üzerinde yatırım çektiğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, “Türkiye, 2002 yılı öncesinde dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım hareketlerin yalnızca binde 2’sini çeken bir ülke iken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği döneminde dünyadaki yatırımların kabaca yüzde 1’ini çeken bir ülke oldu” dedi. Türkiye’nin, ikinci yüzyılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini dile getiren Dağlıoğlu, bu hedefe ulaşma kapsamında uluslararası doğrudan yatırımlar pastasından alınan payı yüzde 1.5’e çıkarmak istediklerini anlattı.