Bakan Kacır: Batman’a 40 milyar liralık destek sağladık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman OSB’de 8 bin metrekare kapalı alanda 150 milyon liralık yatırımla faaliyete geçecek Biosys fabrikasını açtı. Tesisin ilk etapta yoğun bakımda ihtiyaç duyulan mekanik ventilatör, nöromonitör, nemlendirici ve yüksek akış oksijen terapisi cihazı üreteceğini kaydeden Kacır, “Yatırım teşviklerimiz sayesinde hayata geçirilen bu altyapı, önümüzdeki dönemde endoskopik kapsül, hemodiyaliz cihazı ve anestezi cihazları gibi kritik ürünleri de üretecek, sağlık alanında yerlileşme hamlemize büyük katkılar sağlayacak.” dedi.
Bakan Kacır, yeni nesil tıbbi teknolojiler alanında Batman’da üretim yapacak Biosys Fabrikası’nın açılışında konuştu. Teknolojik gelişim ve dijital dönüşümün tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de yeni bir devrimin kapılarını araladığını belirterek, şunları kaydetti:
YERLİ SOLUNUM CİHAZI: Pandemi döneminde, hastanelerin en kritik ihtiyaçlardan biri olan yoğun bakım solunum cihazlarıydı. Bu cihazları ya da parçalarını, parasını verseniz dahi satın alamayacağınız bir dönemde; BAYKAR, Arçelik ve ’ın destek ve çabaları ile BİOSYS’in geliştirdiği yerli solunum cihazını 14 gün içinde seri üretime geçirmeyi başardık. 3 ay içerisinde 5 bin adet cihazımızı hastanelerimizle buluşturduk. Yüz binlerce vatandaşımıza nefes olduk.
MİLLİLEŞME VE YERLİLEŞME: Bu salgın; bizlere elbette sağlık yatırımlarının önemini ve sağlıkta millileşme, öz yeterliliğin ve yerlileşme hamlesinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Bu gerçekten hareketle, Millî Teknoloji Hamlesi rehberliğinde hazırladığımız “Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası” ile stratejik alan olarak belirlediğimiz ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişim teknolojilerinde yerli ve millî üretimi odağımıza aldık.
SAĞLIK SEKTÖRÜ: Klinik ve bilişim teknolojilerindeki patent sayılarını ve Ar-Ge harcamalarını artırmayı hedefledik ve sağlık alanındaki girişimleri öncelikli olarak destekleme kararı aldık. Sağlık sektörü ve ilgili endüstrileri, yatırım teşvik sisteminde öncelikli yatırım teşvikleri kapsamına aldık. Sadece 2023 yılında sağlık sektöründe 315 yatırıma teşvik belgesi düzenledik, 55 milyar liradan fazla yatırımı harekete geçirdik ve yaklaşık 9 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. TEKNOFEST kapsamında Biyoteknoloji İnovasyon ve Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışmaları düzenledik.
TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ: Katma değerli üretimi teşvik etmek ve cari açığı azaltmak üzere hayata geçirdiğimiz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda; biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlardan ve protezlere, yenilikçi eşdeğer ilaçlara kadar toplam büyüklüğü 22 milyar lirayı geçen 56 yatırım projesini destekliyoruz.
YATIRIM TAAHHÜTLÜ AVANS KREDİSİ: Yakın zamanda kamuoyu ile paylaştığımız yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıracak, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programı kapsamında, sağlıkta katma değerli üretim kabiliyetlerimizi adım adım güçlendiriyoruz.
15 BİNDEN FAZLA PROJE: Bugüne kadar sağlık alanında 17 büyük ölçekli yatırım projesi için başvuru aldık. Sağlık sektöründe Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin gelişimi de en önem verdiğimiz konulardan biri. Bugüne kadar teknoparklarımızda 2 binden fazla teknoloji girişiminin sağlık teknolojileri alanındaki 15 binden fazla projesini destekledik.
2 BİNE YAKIN ARAŞTIRMA PROJESİ: İlaç, tıbbi cihaz ve medikal sektörü başta olmak üzere sağlık alanında faaliyet gösteren öncü firmalarımız bünyesinde yer alan 68 Ar-Ge merkezinde 2 bin Ar-Ge projesini sürdürüyoruz. TÜBİTAK destek programlarımızda Ar-Ge ve yenilik konu başlıkları altında sağlık sektöründe pek çok alanda çalışmalara öncelik veriyoruz.
GİRİŞİMCİLERİMİZİN YANINDAYIZ: Son 22 yılda TÜBİTAK burs ve destek programlarında, sağlık alanında 9 binden fazla projeye ve 15 binden fazla araştırmacıya toplam 40 milyar lira destek verdik. Bugüne kadar destek programlarımızla, start-up aşamasından ticarileşmeye, seri üretimden büyüme ve rekabet aşamalarına kadar sağlık alanındaki girişimcilerimizin yanında yer aldık.
75 MİLYON DOLAR İHRACAT: 2012 yılında, Ankara’da, Bakanlığımız teknogirişim sermayesi destekleriyle kurulan, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle gelişim sağlayan BİOSYS, sağladığımız destekler ve Türkiye’nin sahip olduğu Ar-Ge ve inovasyon altyapısının imkanlarını en üst düzeyde değerlendirdi, önemli başarılara imza attı. ASELSAN ve USHAŞ iş birliğinde, son 4 yılda 75 milyon ihracat gerçekleşmesini sağladı, ülkemizin ihtiyaç duyduğu sağlık teknolojilerini geliştirerek 100 milyon doların da Türkiye’de kalmasını sağladı. Bakanlığımızın sağladığı can suyu ile hayat bulan ve ülkemizin sağlık teknolojilerinde vizyonu ile hızla büyüyen teknoloji girişimlerine en iyi örneklerden biri Batman’a yatırım yapan Biosys’tir.
150 MİLYONLUK YATIRIM: 8 bin metrekare kapalı alanda 150 milyon liralık yatırımla gerçekleştirilen bu tesis ilk etapta yoğun bakımda ihtiyaç duyulan mekanik ventilatör, nöromonitör, nemlendirici ve yüksek akış oksijen terapisi cihazı üretecek. Yatırım teşviklerimiz sayesinde hayata geçirilen bu altyapı, önümüzdeki dönemde endoskopik kapsül, hemodiyaliz cihazı ve anestezi cihazları gibi kritik ürünleri de üretecek, sağlık alanında yerlileşme hamlemize büyük katkılar sağlayacak.
ŞİMŞEK: “GURUR VERİCİ”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Biosys’nin üretim üssünün Batman’da olmasının gurur kaynağı olduğunu belirterek, “20 yıllık süreçte Batman sanayileşiyor, üretiyor, Türkiye’nin önemli bir büyüme motoru işlevini görüyor. Batman bu bölgede en önemli üretim üssü olmaya aday, çünkü bu ruh var, bu kültür var. Bugün yüksek teknoloji ürün üretecek bir tesisin açılması çok değerli.” ifadelerini kullandı.