Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Kalkınma Ajansı eliyle desteklenen 11 projenin açılışını yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye Yüzyılı’nda sayısız projeyi İzmir’e kazandırmanın iftiharını yaşadıklarını kaydederek, şunları söyledi:
YATIRIMA TEŞVİK
Son 22 yılda; 751 milyar lira tutarında sabit yatırım için 6 bin 365 yatırım teşvik belgesi düzenledik. İzmir’de 182 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Üretimin, sanayinin, ticaretin şehri İzmir’imize 4 yeni organize bölgesi, 3 endüstri bölgesi kazandırdık. Organize sanayi bölgelerimizde ilave 95 bin istihdam oluşturduk.
TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİ
Şehrimizde katma değerli üretim ve teknoloji girişimciliğini daha ileriye taşıma adına 4 teknopark, 100 Ar-Ge ve 24 tasarım merkezi kurduk. Girişimcilerimizin, sanayicilerimizin yenilik odaklı projelerine 22,8 milyar lira destek verdik. İzmir’in kalkınmasının, gelişmesinin, ekonomisinin taşıyıcı sütunu olan ’lerimize can suyu olduk. Son 22 yılda şehrimizde 70 binden fazla KOBİ’ye 8,2 milyar lira destek olduk.
TEKNOFEST COŞKUSU
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yaraşır şekilde ülkemizin üç büyük şehrinde TEKNOFEST coşkusunu yaşarken, İzmir de bu coşkuya ortak olan şehirlerimizden biriydi. Yurdumuzun dört bir yanından vatandaşlarımızla, yediden yetmişe adeta bir seferberlik ruhuyla İzmir’de buluştuk. 1 milyonu aşkın ziyaretçimizi ağırladığımız TEKNOFEST İzmir’de; Milli Teknoloji Hamlesi’nin somut çıktılarından her bir eserimizle gururla dokunduk.
TEKNOLOJİ YOLCULUĞU
TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında son 22 yılda 5 bine yakın araştırma projesine ve 7 bin 700’den fazla bilim insanına 15 milyar lira destek sağladık. Merak eden, araştıran, sorgulayan, keşfeden bir gençlikle teknoloji yolculuğumuzu sürdürüyoruz.
DENEYAP
İzmir’deki 2 atölyemizle birlikte, 81 şehrimizde kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasıyla tanıştırıyoruz. Robotik kodlamadan, tasarım ve programlamaya, nesnelerin internetinden havacılık ve uzay teknolojilerine pek çok yenilikçi teknoloji alanında 3 yıl süreli eğitim imkânı sunuyoruz.
COĞRAFİ İŞARET
İzmir’imizin kendine has değerlerini, eşsiz tatlarını, yerel lezzetlerini de unutmadık. Tulum peynirinden gevreğine, zeytinyağından üzümüne, menemenine kadar şehrimizin 41 yöresel lezzetini coğrafi işaretle tescilledik, hem üreticimizi hem de tüketicimizi koruma altında aldık.
YEREL KALKINMA
Gerçekleştirdiğimiz tüm projelerle tarihte millî iktisat kararlarının alındığı İzmir’i günümüzde de kalkındırmaya, ihya etmeye gayret ediyoruz. İzmir Kalkınma Ajansı’mız ile yerel kalkınmayı destekleyerek genele yayıyoruz. Şehrimizde kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın toplam 671 projesine bugüne dek 4,7 milyar lira kalkınma desteği sağladık.
11 ESER
İzmir’de yerli ve yenilenebilir enerjiden, kadın ve genç istihdamına, teknolojik altyapı ve donanımı yenileme çalışmalarından, yeşil ve mavi dönüşüme, kuluçka merkezinden, tarımsal kalkınmaya 11 projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Mermer Artıklarından Doğala Özdeş Mermer “Alimonite” Üretimi ile ekonomik, çevreci ve yenilikçi malzeme üretimi sağlıyoruz. Kadınlar ve Gençler İçin Karabağlar Mobilya Akademi ile kadınlarımızın ve gençlerimizin şehrimizde iş gücüne katılımlarını destekliyoruz.
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Son yıllarda yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirdiğimiz hamleler ile Türkiye’de rüzgâr enerjisi sektöründe üretim üssü hâline gelmiş şehrimizde Rüzgâr Enerjisi Meteorolojisi ve Çevresel Test ve Analiz Merkezi’ni (RÜZMER) kurduk. Bu merkezimizle sektörümüz ihtiyaç duyduğu uluslararası standartlara uygun test ve analiz merkezini şehrimize kazandırıyoruz.
RÜZGAR SANTRALLERİ
Ülkemizde deniz üstü rüzgar enerjisi alanında ilk kez gerçekleştirilen Denizüstü Rüzgar Ölçüm Projesi kapsamında da Küçük Ada’da kurduğumuz ölçüm direği ile yıl boyunca veri topluyoruz. Sektörün gelişimi için gerekli modellemelerin ve yatırımların yapılmasına katkı sağlıyoruz. Kurduğumuz bu altyapılar ile önümüzdeki dönemde rüzgar santrallerinde yerlilik oranımızı yüzde 60’ın çok daha üzerine taşıyacağız. Türkiye, rüzgar enerjisinde önümüzdeki 10 yıl içerisinde Avrupa’nın lider ülkesi olacak.
ÜRETİMİN LOKOMOTİFİ
Avrupa’da 2030’a dek oluşacak yaklaşık 300 GW rüzgar türbini talebinden pay almayı ve ülkemizde 2035 yılına dek gerçekleşecek 15 GW rüzgar türbini yatırımlarında yerli türbinlerimizin kullanılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu önemli projeler, İzmir’in büyümesine, gelişmesine tüm imkânlarımızla koyduğumuz katkıların somut örneği niteliğinde. Biz, sanayinin, ticaretin, üretimin lokomotifi İzmir’i bir başka seviyoruz.
GÜNDEM
11 Ocak 2025SPOR
11 Ocak 2025GÜNDEM
11 Ocak 2025SPOR
11 Ocak 2025SPOR
11 Ocak 2025GÜNDEM
11 Ocak 2025GÜNDEM
11 Ocak 2025