Somali, bu ayın başında Türkiye ile imzalanan ve Ankara’nın Mogadişu’nun denizdeki çıkarlarını güvence altına almasına yardımcı olacak bir savunma işbirliği anlaşmasını onayladı.
Somali ve Türkiye arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşmasına ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ‘Anlaşma ile şu ana kadar yapılan faaliyetlerimizin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Somali’nin isteği üzerine terörle mücadele konusunda verdiğimiz desteği deniz güvenliği alanında da vereceğiz. Bu anlaşmanın, Türkiye-Somali ilişkilerine ciddi bir ivme kazandıracağı değerlendirilmektedir’ dedi.
Bu anlaşma dünyanın dikkatinden kaçmadı. ABD’de ‘gölge CIA’ olarak da bilinen özel istihbarat ajansı STRATFOR anlaşmayı mercek altına aldı ve dikkat çeken bir analiz yayınladı.
Hali hazırda Türkiye’nin Somali’nin başkenti Mogadişu’da askeri üssü bulunuyor. Somali’den 1991’de tek taraflı bağımsızlık ilan eden Somaliland’ın geçen ay denize çıkışı olmayan Etiyopya’ya denize ulaşım taahhüdünde bulunması bölgede tansiyonu yükseltmişti.
Ajans ‘Ankara, Somali ve Cibuti ile Savunma Anlaşmaları Yoluyla Etkisini Genişletiyor’ başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
Atılan adımı ‘Somali Kabinesi ve parlamentosu Türkiye ile 10 yıllık bir savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasını onayladı. Bu, Türkiye’nin 19 Şubat’ta Cibuti ile bir savunma anlaşması imzalamasının ardından geldi’ şeklinde özetleyen STRATFOR ‘Bu adım neden önemli?’ sorusuna yanıt aradı.
‘Somali ile yapılan anlaşma, Türkiye’nin Somali sularında daha sık deniz konuşlandırması yapmasının önünü açıyor’ denilen analizde bunun yasadışı, rapor edilmeyen ve düzenlenmemiş (IUU) balıkçılık faaliyetlerinin yanı sıra ülkenin kıyılarında yeniden canlanan korsanlığın engellenmesine yardımcı olabileceğine dikkat çekildi.
‘Birlikte ele alındığında, iki anlaşma Ankara’nın Afrika Boynuzu’ndaki varlığını güçlendiriyor’ denilen analizin devamında şu ifadelere yer verildi;
‘Bu Türkiye’nin orta vadede Somali veya Cibuti’de bir deniz üssü kurmasıyla sonuçlanabilir. Uzun vadede, Türkiye-Somali anlaşması muhtemelen Somali’nin donanmasını ve sahil güvenliğini güçlendirecek ve IUU balıkçılığını ve korsanlığını daha da caydıracaktır. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki nüfuzunu güçlendirme çabası, Asya’ya giden deniz ticaret yollarını güvence altına alma girişimidir; ancak bu, özellikle Abu Dabi ile Ankara arasındaki ikili ilişkilerin kötüleşmesi halinde, muhtemelen Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki bölgesel rekabeti artıracaktır.’
Middle East Eye (MEE) ‘Somali ‘tarihi’ anlaşmayla Türkiye’ye deniz sularını koruma yetkisi verdi’ dedi.
Al Monitor ‘Türkiye, Somaliland gerginliklerinin ortasında Somali deniz güvenliği anlaşmasını doğruladı’ manşetini attı.
Voice of America ‘Somali Türkiye ile Savunma Anlaşmasını Onayladı’ başlıklı haberinde ‘Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali’nin yürütme ve yasama organlarının Türkiye ile 10 yıllık önemli bir savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasını onayladığını duyurdu’ ifadelerine yer verdi.
Yunan Ethnos ‘Savunma Bakanlığı Somali ile savunma anlaşmasını doğruladı’ başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
AP haber ajansı ‘Somali, Etiyopya’nın ayrılıkçı bir bölge üzerinden denize erişimini caydırmak için Türkiye ile anlaşma yaptığını duyurdu’ dedi.
Euronews bu gelişmeyi ‘Somali Cumhurbaşkanı Mahmud: Türkiye, 10 yıl denizlerimizi koruyacak’ manşeti ile okurlarına duyurdu.
New Arab ‘Somali, Etiyopya ile artan gerilimin ortasında karasularının savunmasını Türkiye’ye devretti’ dedi.
GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025