18 Mart’ta bayrak asılır mı? Bayrak ne zaman, hangi bayramlarda asılır?
18 Mart'ta Türk Bayrağı asılır mı sorusunun yanıt Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü nedeniyle bayrak asılıp asılamayacağı merak ediliyor. 18 Mart'ta bayraklar yarıya iner mi? Çanakkale Zaferinde bayrak asılır mı, 18 Mart'ta resmi kurumlara bayrak asılır mı? gibi soruların yanıtları sabah saatlerinde vatandaşların merak ettiği konular arasında. İşte konu hakkında merak edilen detaylar
İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda,resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7'nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Çanakkale Zaferinde bayrak asılır mı?
18 Mart Zafer Bayramı’nda bayrak asılır.
Bayrak asılacak günler
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
30 Ağustos Zafer Bayramı
19 Eylül Gaziler Günü
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü
29 Mart İstanbul’un Fethi
9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu
13 Ekim Ankara’nın Başkent oluşu
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü
27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya gelişi.
TBMM anma günü programı:
12 Mart istiktal Marşının Kabulü ve Mehrnet Akif ERSOY'u Anma Günü,
18 Mart şehitleri Anma Günü,
19 Eylül Gaziler Günü,
TBMM ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE ANMA GÜNLERİ UGULANACAK USULLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Milli Bayram, genel tatil ve hafta tatilinde Bayrak çekilecek yerler
Madde 11 - Milli Bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde Bayrak çekilecek yerler aşağıda gösterilmiştir :
A) Resmi daireler,
B) Bağımsız bölükler ve daha üst askeri karargahlar,
C) Kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasal partiler, fabrikalar, işletmeler, Milli kuruluşlar.
Müsaade ile Bayrak çekilmesi veya konulması
Madde 12 - 11 inci maddede sayılan günler, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günleri dışında, Bayrak çekilmesi veya konulması mahalli mülki amirinin müsaadesine bağlıdır. Ancak, milli spor karşılaşmalarında ve milli gelenekler gerektiriyorsa törenlerde ve düğünlerde Bayrak kullanılabilir.
Yabancı ülkelerdeki resmi ve milli binalara Bayrak çekilmesi
Madde 13 - Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan resmi ve milli binalarına Bayrak çekilip indirilmesinde, mahalli geleneklerle milletlerarası tatbikat göz önünde bulundurularak bu Tüzük hükümlerine uyulur.
Hava araçları
Madde 14 - Hava araçlarına Bayrak çekilmez. Sivil hava araçlarına, yön dümeninin her iki yanına boyayla al zemin üzerine Bayraktaki oranlara uygun, beyaz renkte ay yıldız resmolunur.
Tek Bayrak çekilmesi
Madde 15 - Birden çok resmi dairenin bulunduğu binaya tek Bayrak çekilir.Birden çok binaya yerleşmiş resmi dairelerin ayrı binalarına Bayrak çekilmesi, dairenin en büyük amirinin takdirine bağlıdır.
Bayrağın yabancı devlet bayraklarıyla birlikte çekilmesi
Madde 16 - Milletlerarası toplantılarda, fuarlarda ve yabancı turistlerin konakladıkları yerlerde, yabancı devlet bayrakları, ancak, Bayrakla birlikte çekilebilir. Bu takdirde 12 nci maddenin birinci fıkrası hükmü uygulanmaz. Bu durumlarda, Bayrak, bina ön yüzüne göre sağdaki ilk direğe çekilir.
Yabancı devlet bayraklarının ebadı, Bayrak ebadından büyük, direkleri Bayrak direğinden yüksek olamaz. Yabancıların karşılıklı olmak şartıyla uyruğunda bulundukları devletin bayrağını konut veya ticarethanelerine çekmelerinde birinci, ikinci, üçüncü fıkralar hükümleri uygulanır. İkiden çok yabancı devlet bayrağının Bayrakla birlikte çekilmesi halinde, diğer devletlerin bayrakları Bayrağın soluna alfabetik sıraya göre çekilir. Yabancı diplomatik misyonlarda yukarıdaki hükümler uygulanmaz.